Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Tönkölybúza saláta

Egy könnyű nyári étel, amelynek legfontosabb alapanyaga a tönköly búza. Ez az egyik legrégebbi gabonafajta, amelyet már az ókori civilizációk idején is használtak, s az olasz konyhában mind a mai napig  jelen van, az utóbbi időkben a reneszánszát éli. Hiszen koleszterin csökkentő hatású, s kevesebb szénhidrátot tartalmaz mint a több gabonaféle. Toszkánában Garfagnana vidékén, Lucca környékén foglalkoznak elsősorban a termesztésével.Rengeteg módon, zöldségekkel, sajtokkal, sonkával köríthető, mi két különböző receptet készítettünk el.

Hozzávalók:                        
1. Változat
Tönköly búza
Paradicsom
Mozzarella
Bazsalikom
Tonhal
Citromlé
Extra szűz olíva olaj
Bors


2. Változat
Tönköly búza
Olajban eltett gomba
Olajban eltett articsóka
Fekete és zöld olíva bogyó
Paradicsom
Virsli                                                                                                                                                                      Tönkölybúza
Citromlé
Extra szűz olívaolaj
Bors


Tönkölybúza saláta Vizet forralunk,  sót  teszünk a vízbe, majd beledobjuk a megmosott tönkölyt. Kb félórát főzzük, amíg a tönköly megfőtt.
Közben felvágjuk a különböző zöldségeket.
Amikor a tönköly készen van, leszűrjük, hideg vízzel többször leöblítjük, hogy lehűljön. Ezután olajat öntünk rá, ha frissebb hatást szeretnénk, akkor egy kis citromlevet is adjunk hozzá.
Többféleképpen is köríthetjuk, mindenki fantáziájatol függ, hogyan. Mi kettő különbözőt választottunk mára.
Az egyikben paradicsomot, mozzarellát, bazsalikomot, tonhalat keverünk el.
A másikban olajban eltett gombát, articsókát, virslit, olíva bogyót és paradicsomot.
Meglocsoljuk olívaolajjal, megborsozzuk, s ha kell még utána sózzuk. Hűtőben hűtjük, s hidegen fogyasztjuk. 


 

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!